Cebui malackák

2016-07-11

Malaca van – azaz szerencséje – Állatkertünknek, hiszen már egész kis kondányi cebui disznó turkál a Mérgesház melletti kifutóban. A kritikusan veszélyeztetett, ritka trópusi sertésféle tenyészpárja, Buana és Bulan tavaly került Budapestre és már a második almot nevelik a gondos szülők.

 

Tavaly novemberben kettő, most június végén három kismalacot ellett Buana, s a malackák gondozásából Bulan, az éppen négy éves kan is kiveszi részét, sőt, a tavalyi süldők is barátságosan fogadták kistestvéreiket.

A cebui disznó (Sus cebifrons) a Fülöp-szigeteken őshonos trópusi sertésféle. A névadó Ceburól időközben már kipusztult, de a szomszédos szigeteken (Negros, Panay) még élnek vadon élő állományai. Termetére nézve a hazai vaddisznóknál lényegesen kisebb, a kanok testtömege 35-40 kg, a kocáké 20-35 kg szokott lenni, s marmagasságuk is ritkán haladja meg a 60 cm-t. A nőstények 118 napnyi vemhesség után hozzák világra utódaikat, egy-egy alomban rendszerint 2-3, ritkán 5 malac szokott lenni. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté, élettartamuk pedig akár 18 év is lehet.

A kritikusan veszélyeztetett cebui disznók tartásával a tavalyi évben kezdett el foglalkozni a Fővárosi Állat- és Növénykert, előtte soha egyetlen magyarországi állatkertben sem mutatták be ezt az állatfajt. Budapesten a cél kezdettől fogva az volt, hogy a ritka trópusi sertésféle bemutatásával a közönség képet kapjon a vadon élő disznófajok sokféleségéről, illetve az állatok szaporítása is szerepelt a célkitűzések között. Ez annál is inkább fontos, mivel a természetben ritkulóban lévő állatfajról van szó.