Borisz, a manul

2013-08-13

Újabb különlegességgel gazdagodott a Budapesti Állatkert! Ez a jövevény nem gyakori lakója az állatkerteknek: a manul egy Ázsia belsejében őshonos macskaféle, amelyet szoktak pusztai macskának, vagy Pallas-macskának is nevezni.

Borisz, a manul hím még júniusban érkezett Angliából, ám az elmúlt heteket – az előírásoknak megfelelően – az Állatkert karanténállomásán kellett eltöltenie.
Biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy mi is az a manul?
Nos, egy Ázsia belsejében őshonos macskaféléről van szó, amelyet Mongóliában „manuul"-nak neveznek. A faj mongol nevét örökíti meg az állat tudományos neve is (Otocolobus manul), és mivel a szó könnyen kimondható, sok más nyelvben is egyszerűen csak manulként emlegetik ezt az állatfajt. Szabatosabb magyar neve pusztai macska, de szokták Pallas-macskának is nevezni a fajt felfedező német származású, de annak idején Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas (1741-1811) tiszteletére.

A pusztai macska ma leginkább Iránban, Afganisztánban, a Kasmír indiai és pakisztáni részén, Kínában és különösen Tibetben, Mongóliában, Oroszország egyes vidékein, valamint Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban, a Kaukázus mentén pedig Azerbajdzsán és Örményország egyes vidékein fordul elő. Ezeken a tájakon eléggé változatos, de szinte mindenütt szélsőséges az időjárás. Ennek megfelelően a pusztai macska nemcsak a szárazságot, de a hideget is jól viseli. Az időjárás viszontagságai ellen vastag bunda védi, amely egyben a látszólagos méretét is megnöveli. A manul ugyanis lényegében akkora, mint egy házimacska, de bundája miatt valamivel nagyobbnak tűnik.

Ugyan a kihalás közvetlen veszélye nem fenyegeti, azért nagyon gyakorinak sem számít. Éppen ezét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) „veszélyeztetettség közelinek" minősítette a pusztai macska természetvédelmi helyzetét. Éppen ezzel összefüggésben 1997-ben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) is életre hívott egy tenyészprogramot (úgynevezett EEP-t) a manulok természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolása céljából.