Bébi bumm az Állatkertben

2007-06-18

A közelmúltban ismét számos aprósággal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjteménye. A prérikutyáknál több kölyök is előmerészkedett az elmúlt napokban, fióka kelt az emuknál, az aranyhasú mangábéknál világra jött újabb kölyökkel pedig immár elvitathatatlan, hogy ezek a ritka, nyugat-afrikai majmok a világ összes állatkertje közül a budapestiben szaporodnak a legjobban.

A Béla névre keresztelt emucsibe ugyan még elég aprócska, mégis aránylag könnyen meg lehet találni a kifutóban. Ebben a korban ugyanis még nem nagyon merészkedik túl messzire az őt nevelő emukakastól Az állatkerti emucsalád két felnőtt tagja közül a kakast Papinak, a tojót pedig Lajosnak hívják. A Lajos ugyan nem női név, de az állatkertekben gyakori, hogy a futómadarak olyan nevet viselnek, amely egyáltalán nem is illik a nemükhöz. Ennek oka eredetileg az volt, hogy a futómadarak ivarának meghatározása nem egyszerű feladat, ám manapság már az is előfordul, hogy hagyománytiszteletből kapnak ilyen „félreérthető” neveket. A kis Béláról is kiderülhet még, hogy valójában tojó.
Az elmúlt hónapokban valóságos kölyökdömping volt a Majomházban látható aranyhasú mangábék csapatában. A Nyugat-Afrikában őshonos majmokra okkal büszkék a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei, hiszen ez a faj a legnagyobb ritkaságnak számít a világ állatkertjeiben. Az egész földkerekségen csak tíz olyan állatkert akad, ahol aranyhasú mangábékat tartanak – négy Európában, és kettő az Egyesült Államokban – , így az aranyhasú mangábé nagyjából olyan ritka látvány az állatkerti állatgyűjteményekben, mint például az óriáspanda. Az említett tíz állatkertben összesen 49 egyed él, közülük tíz állat a budapesti kert lakója. Állatkertünkben az elmúlt fél év során három kölyök is született. A legkisebb kölyök április 29-én jött a világra, de mivel azt még nem tudni, milyen nemű, egyelőre nevet sem kapott.
Farkas párunknak Titánnak és Toportyánnak köszönhetően az idén két kis farkaskölyökkel találkozhatnak a látogatók. A farkas gyerekek április 20-án születtek. Bár sokat tartózkodnak a védelmet biztosító kotorékban, egyre többször néznek körül a farkas kifutóban és csodálkoznak rá a látogatókra. Idun és Nanna születésükkor korom feketék voltak, hathetes koruk óta középszürke a szõrzetszínük. Az anyatejen kívül anyjuk visszaöklendezett húspépet is kínál nekik.

Bóbita
Április 4-én kisoroszlán született az Állatkertben. Egyhónapos kora óta 4 gondozó neveli a kis kölyköt. Mirzának, Bóbita mamájának egy hónap elteltével már nem volt elegendő teje, ezért kellett a mesterséges neveléshez folyamodni. Cumiztatásra azonban már nem volt feltétlenül szükség, így Bóbita tápszerbe áztatott húst kapott az elmúlt hetekben. Az oroszlánkölyök nyugalma és zavartalan fejlődése érdekében az elmúlt hetekben Bóbita a közönség szemei elől elrejtve cseperedett, pünkösd óta azonban már látható a szülei melletti kifutóban.
Bóbita hozta meg az idei év első platina fokozatú támogatóját, Nagy Inci dunaújvárosi támogatónk személyében.