Banya csak egy van

2016-05-03

Banya, Állatkertünk legidősebb lajhára 23 éves. Életkora miatt a lajhárok között csaknem matrónának számít, de tisztes kora ellenére testben és lélekben fiatal: legújabb kölyke alig két hónapos.

 

A lajhárok lassúsága közmondásos. Valóban nem dicsekedhetnek villámgyors reflexekkel és mozgással, de életmódjukhoz nincs is szükségük ilyesmire. Karmaikkal kapaszkodva lógnak az ágakról, leveleket és gyümölcsöket esznek. Bár a nagymacskaféléknek (jaguároknak, ocelotoknak) jó zsákmányt jelentenek, de a hosszú szőrükben lakó, zöld terepszínt biztosító algáknak és lassú mozgásuknak köszönhetően észrevétlenek tudnak maradni. Nem is ezek fenyegetik inkább, hanem az élőhelyét, a Dél-Amerikai esőerdőket feldúló erdőirtások… Ennek ellenére nem tartozik a Föld veszélyeztetett fajai közé – így mondhatjuk, hogy a lassúság kifizetődő, jó stratégia a túlélésre. Igaz, közeli rokonai, az óriáslajhárok kihaltak – remélhetőleg a kétujjú lajhárok nem jutnak erre a sorsra.

Banya még vadbefogás útján került a gyűjteménybe, a guyanai őserdőben látta meg a napvilágot, - már amennyire áthatol a sűrű vadonon a napfény. Egy holland állatkereskedőtől vásárolta meg az állatkert 1996-ban. Budapesten biztosan otthon érzi magát, hiszen több kölyke is született, a látogatók nagy örömére.