Bálint napi ajándék, az Állatkertből

2016-02-05

A néphagyomány szerint Bálint napján, február 14-én választanak párt maguknak a verebek és térnek vissza vándorló vadgalambok. De manapság inkább Szent Bálint – a szerelmesek és a jegyespárok védőszentje – okán szokták emlegetni a nevezetes napot. Alapítványunk is támogatja a szerelmesek ünnepét: a jövő héten dupla belépőjegyet adunk a szülői értekezletre minden örökbefogadáshoz!

 

 

Állatkertünkben is többször látni gyengédnek tűnő közeledéseket a hím és nőstény egyedek között.  S bár sok állat természetszerűleg lazább szaporodási közösségekben él, vannak kimondottan monogám fajok is, sőt, olyanok is, akik élethossziglan kitartanak párjuk mellett.

Ilyenek „házasságban” élő majmok például a sziamangok, állatkertünk matuzsálemi kort megért legendás gibbonpárja -  Goofy és Hilda – is ilyen volt. De ilyenek általában a hattyúk, az albatroszok, a sasok számos faja, a csikóhal, vagy például a farkasok. Az, hogy az egyes állatfajok miként biztosíthatják leghatékonyabban utódaik megmaradását adott környezetben, évmilliós evolúciós alkalmazkodás eredményeként alakult ki.

Szerelmes állatokról – emberi értelemben – nyilvánvalóan túlzás beszélni, - bár a magasabb rendű, bizonyos gondolkodási tevékenységet is végzők között már bizonyított tényként beszélnek az érzelmekről az állati viselkedéstan kutatói. Az biztos azonban, hogy az állatok nem ünneplik a szerelmet, mint mi, emberek. Az angolszász országból hozzánk is átterjedt Valentin nap éppen ilyen ünnepélyes alkalom arra, hogy megajándékozzák egymást a szerelmesek.

Alapítványunk is segít az ünneplésben! Azok, akik a február 6 -14 között fogadnak örökbe egy-egy állatkerti állatot, két-két belépőjegyet adunk az állataink tiszteletbeli nevelőszülőinek a májusi és az októberi szülői értekezletre!