Az oroszlán is lehet terápiás állat?

2021-10-14

Igen, sőt a zsiráf és a zebra is! Bár nem lehet megsimogatni őket, de a látvány és a feldolgozott élmény felér egy terápiával.

Az érdeklődés óriási, a helyek hamar beteltek, - jelezte vissza a Down Alapítvány programkoordinátora a „Trilliárdnyi esély” című, élményterápiás programunk meghirdetésekor. Az első csoportok állatkerti látogatása bizonyítja, milyen nagy szükség van az ilyen jellegű programokra.

A gyerekek ámulva nézik a zsiráf hosszú nyakát, ügyeskedve próbálják utánozni a flamingók egylábas ácsorgását, boldogan ásítanak hatalmasat a lustálkodó oroszlán láttán, - majd a fárasztó állatkerti séta után megpihenve rajzban, ragasztott képben vagy éppen mesékben és mondókákban fogalmazzák újra élményeiket. Ez a néhány mondatos leírás bármelyik állatkertet látogató családra igaz lehet, de Alapítványunk élményterápiás programja ennél egy picivel többre törekszik.

Azoknak a családoknak szervezzük ugyanis a programot, amelyekben Down szindrómás gyermeket (is) nevelnek, hiszen ott, ahol sérült gyermek él, változik a család belső szerkezete és a külvilággal való kapcsolat is. Különösen nehéz helyzetben vannak a testvérek, akiknek folytonosan tapasztalják a sérült gyermekre irányuló fokozott figyelmet. Egy közös megmozdulás, az izgalmas élmények  sokat javíthatnak a helyzeten. Ezt a folyamatot segíti az Állatkerti Alapítvány programja, amelyet a Down Alapítvány szakembereire támaszkodva, a MOL Alapítvány támogatásával sikerült megszervezni.

Az állatkerti zoopedagógusok külön tematikát dolgoztak ki a 14-16 fős csoportok állatkerti látogatására, és kis fényképes ismertető füzetet is szerkesztettek, hogy a gyerekek majd otthon is felidézhessék az Állatkertben látottakat.

A sétát – amelyet az állatkerti elektromos kisbuszon való utazás is kiegészít - egy élményfeldolgozó óra (valamint egy kis uzsonna) követi, amelyen kézműves foglalkozással, vagy éppen mesékkel-mondókákkal dolgozzák fel az állatkerti benyomásokat. Ez utóbbiban Kecskés Karina színművésznő is segít.

Most tartunk a program felénél, - nagyon jó látni, mennyire élvezik az Állatkertben eltöltött időt a családok. A program végére összesen 140 fő számára tudjuk biztosítani az állatkerti foglalkozást, amelynek végén egy remek búcsubulit szervezünk majd valamennyíi résztvevőnek!