Az Orangutánok világnapján

2020-08-19

Láttatok már meghatóbb jelenetet? Lone, a hat éves orangutánlány megpuszilja Móric, újszülött kistestvére kezecskéjét, míg Lia, édesanyjuk mosolygó szemmel figyeli az idillt.

 

És tudjátok, hogy az orangutánok kritikusan veszélyeztetett állatok? Az elmúlt néhány évtizedben  majd’ 90%-át kiirtották azoknak az őserdőknek, amelyekben az „erdei emberek” – ahogyan a maláj és az indonéz bahasa nyelven nevezik őket – élnek, így Borneón,  Szumátrán Tapanulon összesen alig néhány tízezernyi példánya maradt a létező három orangutánfajnak?

A legfőbb veszélyeztető tényező a természetes élőhelyek pusztulása, zsugorodása, átalakulása. Különösen az egyre nagyobb kiterjedésű olajpálma ültetvények jelentenek gondot. Ezek hatását csökkentendő, sokan bojkottálják a pálmaolaj tartalmú termékeket, vagy legalábbis igyekeznek elkerülni azokat. Sok gyártó ma már odafigyel arra, hogy termékeiben a pálmaolajat más anyagokkal helyettesítse, s ezt természetesen fel is tüntetik a csomagoláson (mint ahogy a pálmaolaj felhasználását is fel kell tüntetni). Természetesen sok más veszélyeztető tényező is van, az éghajlatváltozástól kezdve a gyakori erdőtüzekig, vagy akár az orrvadászatig és az illegális befogásig. Emiatt sajnos mindhárom orangután faj vadonbeli állománya csökken, annak ellenére, hogy az indonéz kormány sok erőfeszítést tesz a védelmük érdekében.

Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek vége óta foglalkoznak orangutánokkal, és majd’ három évtizede rendszeres szaporulatnak is örvendhetünk. Chuij, Állatkertünk 24 éves  tekintélyes hímje immár hat orangutángyerek apukája.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink