Alpakacsikó született

2005-11-21

Már a láthatja a közönség Momót, a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb alpakáját. Az egyhónapos alpakacsikó a Dél-Amerika kifutóban látható.

 

Bár az Állatkertben leginkább a tavasz és a nyár az állatok világra jövetelének fő időszaka, az őszi hónapokban is születnek új jövevények. A Dél-Amerika kifutóban látható alpakáknál például október 10-én született egy csikó. A most egyhónapos, Momónak keresztelt állatot a nagyközönség is megtekintheti a kifutóban, ahol a kis állat szüleivel, név szerint Melivel és Alfonzzal, valamint több más dél-amerikai állatfajjal együtt lakik.
Növényi táplálékon élő szüleivel ellentétben a kis Momó most még csak az anyatej iránt mutat komolyabb érdeklődést, viszont egyre magabiztosabban fedezi fel a környezetét. Mivel az alpakák jól alkalmazkodtak a hideg éghajlathoz, a kicsit egész télen a kifutón láthatja majd a közönség.
A dél-amerikai kontinensen eredetileg két lámaféle él vadon, a guanakó és a vikunya. A láma és az alpaka az ember által háziasított állat, mindkettőnek a guanakó volt a vad őse. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják. Ennek megfelelően az alpaka a lámánál valamivel kisebb termetű, viszont sokkal dúsabb szőrzetű állat.
A nőstény alpakák 10-11 hónapos vemhességi idő elteltével ellésenként rendszerint csak egy csikót hoznak a világra. Az újszülött alpaka 7-9 kg tömegű, és már pár órával megszületése után képes lábra állni. A kicsi 4-6, sőt, néha héthónapos koráig vesz magához anyatejet, és tovább fejlődve másfél-kétéves korban éri el az ivarérettséget. A felnőttek 45-80 kg-osak. A természetben egy tizenöt éves alpaka már idős állatnak számít, de ritka esetben élettartamuk a 20 évet is meghaladhatja.