A madarak és fák napja: éljen a tarvarjú!

2020-05-09

A madarak és fák napja igazi magyar gyökerű világnap! S ha reklámarcot kellene választani hozzá, javasoljuk a tarvarjút.

 

Herman Ottó kezdeményezésére, Chernel István szervezte meg először, 1902-ben, annak emlékére, hogy Magyarország részvételével európai egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelméért.

Napjainkban a helyzet talán problémásabb, mint 118 évvel ezelőtt, madarainknak sokkal több nehézséggel kell szembenézniük és sokkal nagyobb védelemre szorulnak.

Ezen a jeles napon egy olyan madárfajt szeretnénk bemutatni, amely több szempontból is különleges, és mindenképpen méltó arra, hogy ennek a jeles napnak a fő megemlítettje legyen.

Emblematikus madara a természetvédelemnek, hiszen ő volt az első állat, amely védelmet élvezett, 1504-ben született az első rendelkezés a védelméről. Valaha az Alpokban, sőt a történelmi Magyarország területén is őshonos volt, de európai élőhelyeiről a 16-17. század során fokozatosan kipusztult. Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy ezidőtájt voltak zoológusok, akik a korábbi természettudományi művekben szereplő madarat kitalált állatnak vélték.

Napjainkban az állatkerti állományokra alapozva komoly fajmentő és visszatelepítő program van folyamatban, sikeres eredményekkel. Ebben a programban a Fővárosi Állatkert is részt vesz, ahol népes kolóniája él.

Néhányan talán már ennyi információból is ráismertek a fajra, de most mindenkinek eláruljuk, a tarvarjúról van szó. Akinek nem sok köze van a varjúhoz, nagyjából annyi, mint szegény bakcsónak, akit a tájnyelv hív vakvarjúnak, - legalábbis az öreg Matula szerint.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink