A Föld napja

2020-04-22

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

 

 

Az Föld napja alkalmából kidolgozott állatkerti programok – sajnos – idén elmaradnak (https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/happy-birthday-earth-day-50-eves-a-fold-napja).  Az üzenet viszont minden korábbinál fontosabb!

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”  A Föld napjának jelmondata talán még soha nem volt annyira aktuális, mint a mostani, járvánnyal nehezített napjainkban. Mert most a világ változik. Igaz, nem mi változtatjuk, hanem a helyzet, a járvány megfékezésére tett kényszerű intézkedések. Ha egy kicsit elvonatkoztatunk a járványból adódó személyes problémáinktól, félelmeinktől, akkor egy igen érdekes háttérképet látunk kirajzolódni.

A visszafogott közlekedés, a turizmus leállása és az ipari termelés csökkenése nyomában jelentősen csökkentek a bolygónkat, környezetünket terhelő emberi hatások. A városokban javult a levegő minősége, a mértéktelen, sokszor pazarló fogyasztás végre csökkent. Az ésszerűséget és a természetet maga alá gyűrő gazdaság fejlődési, fejlesztési elvárásai is csökkentek. Valahogy fenntarthatóvá, működőképessé vált a világ.

A válsághelyzetben gyorsan kiderült, lehet (tudunk) másképpen is élni. Visszafogottan, pazarlás nélkül. Földünk kapott egy lélegzetvételnyi pihenőt, egy kis megnyugvást. Vajon miért kellett ehhez egy világjárvány, mi, emberek, akik a bolygó legértelmesebb fajának tartjuk magunkat, miért nem tudtuk ezt magunktól, önként megvalósítani?!

És ami ennél is nagyobb kérdés:Hogyan fogjuk ezt az állapotot a járvány után is valamilyen szinten megőrizni? Mert ez lenne a legfontosabb!

Kímélni, védeni kellene a bolygót, a természeti rendszereket! Megóvni, megmenteni a veszélyeztetett fajokat. Megállítani, vagy legalábbis lassítani a számunkra (és a Föld minden élőlénye számára) hátrányos változásokat.

Az idei Föld napjának az a legfontosabb tanulsága, hogy tudunk másképpen is élni, mint eddig. Most már csak az kell, hogy ezt ne csak kényszerből tegyük, hanem magunktól is!

A Földön élő élőlényeknek ez a közös érdeke!

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink