A 21. kromoszóma világnapja

2021-03-18

Március 21. nemcsak a tavasz első napja, hanem egyben 21. kromoszóma rendellenességének betegsége, a Down-szindróma világnapja is. Alapítványunknak azért is fontos megemlékezni erről a napról, mert idén élményterápiás program sorozatot szervezünk közösen a Down Alapítvánnyal, a MOL Alapítványtámogatásának köszönhetően.

 

A kapcsolatunk egyáltalán nem újkeletű a Down alapítvánnyal, hiszen néhány évvel ezelőtt az Állatkerti fotópályázat nyertesei között voltak Down szindrómás alkotók. Akkor fogant meg az ötlet, de jó is lenne valamit közösen kitalálni, véghezvinni. Ehhez nyújt kiváló segítséget a MOL Alapítvány élményterápiás pályázatán nyert támogatás.

Az idei évre tervezett állatkerti programunkat Down-szindrómás gyerekekből és családjukból álló csoportoknak szervezzük meg. A csoportok összetételét előzetesen felmérve egyedi, 3-4 órás programot dolgozunk ki számukra, amelyek végén fél-egy óra időtartamban az állatkerti élmények feldolgozását segítő művészeti foglalkozások (rajzolás, festés, állatos versek, mondókák, dalok tanulása) zárják le. Külön csoportot indítunk a Down Alapítvány fotóterápiás csoportjának is. Tíz sétát tervezünk, melyek, egyenként 12-14 fős csoportban vehetnek részt az érintett gyerekek testvéreikkel és szüleikkel együtt. A programsorozat végén pedig egy záró-összejövetelt tartunk, kulturális programmal és kiállítással az itt készült rajzokból és fotókból.

Alapítványunk munkatársai és az állatkerti zoopedagógusok izgatottan készülnek az alkalomra, amikor felkészülésként előzetesen érzékenyítő foglalkozásokon vehetnek részt a Down Alapítványnál.  Sajnos, persze e programunk is csúszik a pandémia alatt, de már alig várjuk, hogy elkezdhessük.

 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink