2011 az emberszabásúak éve az európai állatkertekben

2011-01-20

Az emberszabásúak védelme érdekében indított kampányt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége, amely kampányban Állatkertünk is részt vesz. A kampány keretében az emberszabásúak fennmaradását fenyegető veszélyekre kívánjuk felhívni a figyelmet, mi több, a fő látogatási szezonban adományokat is gyűjtünk majd a szabad természetben zajló védelmi programok közvetlen támogatására.

 

Az idei év az emberszabásúak éve lesz az európai állatkertekben! Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) ugyanis ebben a szezonban az emberszabású majmok, vagyis a csimpánzok, gorillák, orangutánok és gibbonok védelme érdekében hirdetett kampányt, amelyhez a szakmai szervezet tagságából eddig 116 állatkert csatlakozott, 23 különböző európai országból. A kampányban természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz.

A szeptemberig tartó emberszabású kampány fő célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az emberszabású majmok fennmaradását fenyegető veszélyekre, illetve, hogy támogatást biztosítson azoknak a természetvédelmi programoknak, amelyek célja éppen az ember legközelebbi rokonainak számító fajok megőrzése, védelme. Ennek érdekében a kampányban részt vevő állatkertek nemcsak szemléletformálással foglalkoznak, hanem támogatásokat is gyűjtenek az emberszabásúak természetes élőhelyein – például a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, illetve Borneó malajziai részén – zajló terepi természetvédelmi tevékenység támogatására. A részt vevő állatkertek összesen egymillió eurót szándékoznak ilyen célokra összegyűjteni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert különösen tevékeny részt tud vállalni az emberszabásúakról szóló kampány munkájában, hiszen a tavalyi évben – Magyarországon eddig egyedülálló módon – három emberszabású majom is született a városligeti intézményben. Ezek az egészen fiatal, cseperedő kismajmok, melyek közül Bongo, gorilla épp a napokban volt egyéves – nemcsak aranyosak, hanem népszerűségük folytán segítenek az embereket érzelmileg közelebb hozni az emberszabású majmokhoz, fogékonyabbá téve a nyilvánosságot azokra a természetvédelmi problémákra, amelyek ezeket a fajokat kritikus mértékben veszélyeztetik.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) a világ egyik legjelentősebb állatkerti szakmai szervezete. Tagságába a régió legjelentősebb állatkertjei tartoznak, amelyeknek a teljes jogú tagsághoz meg kell felelniük a szövetség rendkívül szigorú szakmai előírásainak. A tagságot jelenleg 36 ország 322 állatkert alkotja. Az EAZA tíz éve szervez természetvédelmi kampányokat, minden szezonban más életközösséget vagy állatcsoportot helyezve a fókuszba. A bozóthús kampány keretében 1,9 millió aláírást gyűjtöttek össze az Európai Parlamentnek benyújtott petícióhoz, amely így Európa történetének legnagyobb civil kezdeményezése volt. A tigriskampány egy éve alatt pedig 750 ezer eurót (mai árfolyamon mintegy 207 millió forintnak megfelelő összeget) sikerült összegyűjteni a szabad természetben zajló tigrisvédelmi programok közvetlen támogatására.

Megosztom






 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink