2009. Európai ragadozók éve - Október az európai nyérc hónapja!

2009-10-12

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2009-es kampányának középpontjában Európa ragadozói állnak. A „piszkos 12” fantázianéven futó kampányhoz a Budapesti Állatkert is csatlakozott. A programban kiemelt 12 faj közül most az európai nyércet mutatjuk be.

 

Az európai nyérc (Mustela lutreola) az emlősök osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó faj.

Termete a görényéhez hasonló, ezért Székelyföldön vízi görénynek is nevezik. Álla kivételével egész teste barna, gerincvonalán sötétebb színű szőrzet húzódik végig, farka dús, feketébe hajló. Álla alatt kis fehéres, olykor sárgás folt van. Orra, alsó és felső ajkai fehérek, mintha tejbe mártották volna. Lábai rövidek, ujjait úszóhártya köti össze. Testhossza 35-45 centiméter, ebből farokhossza 13-15 cm, testtömege 500-1500 gramm.

Az európai nyérc Észtországban, Oroszországban, Ukrajnában, Spanyolországban, Franciaországban és Romániában él. Állományai rendkívül megfogyatkoztak, mondhatni, hogy napjaink legveszélyeztetettebb menyétféléjéről van szó. Hazánkból feltehetően kipusztult, bár a szakemberek vitatják, hogy hazánk jelenlegi területén valójában élt-e egyáltalán.

Az európai nyérc a párduchiúz mellett Európa legveszélyeztetettebb ragadozó faja. Hazánkban fokozottan védett. Bár csapdákkal már nem vadásznak rájuk, gyakran tévednek más állatok (például a pézsmapatkányok) csapdáiba. Évente több példány lesz gázolás áldozata, valamint rendszerint alulmaradnak nagyobb termetű, izmosabb amerikai rokonaikkal szemben is – így a nyérc eltűnőben van Nyugat-Európából.

Párzása a késő téli, kora tavaszi hónapokra esik (január-március közötti időszakra), mindössze 1-3 napig tart. Vemhességi ideje 63-65 nap, a kölykök fehér, selymes bundával és vakon születnek. Szemük 30-35 napos korukban nyílik ki, önállóságukat 3-4 hónaposan érik el. Másfél-két évesen válnak ivaréretté.

Főleg a vizes élőhelyekhez kötődik, a tavak, folyók, patakok szakadékos partjait, nádasait, a partok sűrű növényzetét szereti. Tápláléka főleg kisebb halakból áll, de elfogyasztja a békákat is és a folyami rákot, valamint a kisebb vízimadarakat.

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink