2009. Európai ragadozók éve - Március a szürke farkas hónapja!

2009-03-13

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2009-es kampányának középpontjában Európa ragadozói állnak. A „piszkos 12” fantázianéven futó kampányhoz a Budapesti Állatkert is csatlakozott. A programban kiemelt 12 faj közül most a szürke farkast mutatjuk be.

 

A szürke farkas (Canis lupus) talán a legnagyobb területen elterjedt szárazföldi ragadozó. Észak-Amerika és Eurázsia északi területeinek meghatározó csúcsragadozója, de megtalálhatjuk képviselőit Közép-Amerikában, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában is. Európában – ezen belül a Kárpát-medencében is – csak szigetszerű populációi élnek.
Szerencsére ma már Magyarországon is fokozottan védett, eszmei értéke 250 00 Ft. A hazai farkasállományt az ország nagy részéről kiirtották, a XX. század során csak szorványos előfordulásait regisztrálták a Dunántúl és a Duna-Tisza köze déli részéről, valamint az Északi-középhegység Mátrától keletre eső területéről és Szatmár-Beregből.

A farkas elterjedési területén számos különböző élőhelytípusban megtalálható. A tajgán és a tundrán éppúgy megél, mint a sziklák között. Jól alkalmazkodik az ember közelségéhez, megjelenése a lakott területek közelében sem kivételes.
A farkas társasan, falkában élő, territoriális állat. A falkát a domináns hím és a domináns nőstény vezeti. A falka territóriumának határait szagjelekkel látja el. Rendszeres, normális aktivitásuk során is nagy területet, 50-500 km2-t használnak, 6-10 km sugarú körön belül vadásznak.

A szaporodás kizárólagosan a domináns alfa-pár előjoga. Vagyis a farkasokra a monogámia jellemző, azzal, hogy az alfa-egyed kiesésével a rangsorban következő veszi át a helyét. A szaporodási időszak január és április között van. Az átlagosan 63 nap vemhesség után vakon és süketen megszülető kölyköket 3 hétig csak az anya neveli.
Az idősebbé váló kölykök nevelésében a csapat összes tagja részt vesz, beleértve a visszahányt eledellel való táplálást is. A szülőodút 8-10 hetes korukban hagyják ott a kölykök. Játékaik során ekkor már kezdenek kialakulni a hierarchia viszonyok közöttük. A gyorsan fejlődő fiatalok 10 hónapos korukban kezdenek el a csapattak együtt vadászni.

A farkas helyzetének megítélése rendkívül ellentmondásos. Bár a faj az Európai Unióban védett, az egyes országok jogi szabályozásában a korlátozás nélküli vadászattól a teljes védelemig minden megtalálható. A farkas gyakori szereplő mesékben, mítoszokban, könyvben és filmben egyaránt. Ennek hátterében az ember-farkas konfliktusok, a károkozások országonként eltérő súlyossága húzódik meg. Európában kevesebb, mint 25 000 példánya él. Állományai csökkentésért az ember a felelős. A farkas által okozott károkozásokat általában eltúlozzák. Ökológiai szempontból a faj, mint csúcsragadozó jelenléte mindenképpen kívánatos.

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink