2009. Európai ragadozók éve - Július a tigrisgörény hónapja!

2009-08-04

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2009-es kampányának középpontjában Európa ragadozói állnak. A „piszkos 12” fantázianéven futó kampányhoz a Budapesti Állatkert is csatlakozott. A programban kiemelt 12 faj közül most a tigrisgörényt mutatjuk be.

 

A tigrisgörény (Vormela peregusna) az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjéhez, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjához és a menyétformák (Mustelinae) alcsaládjához tartozó Vormela nem egyetlen faja.
A tigrisgörény elterjedési területe felöleli Délkelet-Európát, Közép-Ázsiát, innen keletre egészen Kína nyugati részéig és Mongóliáig elterjedt faj. Száraz sztyeppéken és félsivatagokban él. Európa legnyugatibb tartózkodási helye Bukovina és Bulgária, a legészakibb pedig Lengyelország. Seholsem gyakori, sőt Blanford szerint Nyugat - Ázsaia legtöbb vidékén nagyon ritka, viszont Afganisztánban, főképpen Kandahar környékén nagyon közönzéges.

Testhossza 33-35 centiméter, farokhossza 12-22 centiméter, súlya 370-730 gramm. A család legtöbb fajától eltérően nincs észrevehető különbség a két ivar méretében. Rövidszőrű, feszesen símuló bundája a háton s az oldalakon szabálytalan sárga foltokkal tarkított barna, míg a fejen, a test alsó, s a végtagok belső oldalán fekete; torkán világos rozsdaszínű foltot látunk. Ajkai fehérek, a szem mögött kezdödő, s a tarkón végigfutú pánt is fehér; a fülek töve feketésbarna, hegye pedig világos rozsdaszínű. Aránylag hosszú farka tövén sárgával tarkázott barnaszínű, középtája halványsárgás, hegye fekete.
Szemén széles fekete sáv húzódik keresztül. Feje lapos, orra tompa, fülei pedig kicsik és csúcsuk lekerekített. Félelmében farkát felgörbíti és riasztó színeit mutogatva kiüríti végbélmirigyének bűzös váladékát.
Az állat éjjeli, magányos életmódot folytató vadász. Tápláléka kisemlősök (főként rágcsálók), madarak és tojásaik, nagyobb rovarok, valamint hüllők. Vackát a rágcsálók járataiban készíti el.

Az ivarérettséget a születést követő márciusban éri el, olykor már 8 hónapos korban. A párzási időszak február és április között van. A vemhesség 40-43 napig tart. A nőstény néha kétszer is ellik évente. Egy alomban 5-10 utód születik.

A tigrisgörény közeli rokonságban áll a Mustela nembe sorolt görényfajokkal, így a közönséges görénnyel (Mustela putorius) és a molnárgörénnyel (Mustela eversmanni) is.

A tigrisgörényt természetvédelmi státusza alapján a sebezhető kategóriába sorolták. A tigrisgörény populációjának csökkenését a mezős területek földművelésbe való bevonásával és a zsákmányállatok számának csökkenésével magyarázzák. Emellett a kártevőként is üldözik.

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink