2009. Az Európai Ragadozók Éve - November az eurázsiai vadmacska hónapja!

2009-11-12

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2009-es kampányának középpontjában Európa ragadozói állnak. A „piszkos 12” fantázianéven futó kampányhoz a Budapesti Állatkert is csatlakozott. A programban kiemelt 12 faj közül most az eurázsiai vadmacskát mutatjuk be.

 

A vadmacska (Felis silvestris) a macskafélék családjába tartozó vadmacska egy alfaja és egyben az egyik legszélesebb elterjedésű macskaféle.

Skóciától kelet felé Dél-Kínáig, míg déli irányban Afrikában a Jóreménység fokáig fordul elő. Népes állományai vannak Franciaországban, Németországban, Olaszországban, a Kárpátokban és a Balkánon.

Magyarországon stabil populációk találhatók jelenleg a Dráva-síkon, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dunántúli-és az Északi-középhegységben, továbbá az Alföld néhány ártéri erdejében.
A sűrű, jó takarást biztosító és emberi zavarástól mentes erdőket és bozótosokat kedveli, amelyek mellett azonban mindig lennie kell nyílt területnek, ahol vadászhatnak.
Éjszakai állat, a nappalt takarásban, faodvakban, magas fák ágain tölti.

A vadmacskák magányosan élnek, a kandúrok csak a szaporodási időszakban (pacsmagolás) keresik fel a nőstényeket. A kifejlett állatok mozgáskörzete 10-50 hektár között van. Ragaszkodik a territóriumához, ahol több tanyája van, és egy kialakított vadászösvény-rendszerben mozog. Lesből vadászik, főleg rágcsálókra, de elkapja a madarakat, hüllőket és rovarokat is.

Habár a háziasított alfajánál, a házimacskánál rengeteg alak- és színváltozat fordul elő, a vad egyedek színe mindig közepesen barna, fekete csíkokkal. Hosszuk 50 és 80 cm közötti, 3-6 kilogramm súllyal rendelkeznek.

A vadmacskák szaporodási időszaka januárban kezdődik és márciusban végződik. A vemhesség időtartama 63-66 nap. A kölykök vakon és csupaszon jönnek világra. A takarást nyújtó üreget 4-5 hetesen hagyják el először, 10-12 hetesen már vadásznak az anyjukkal együtt.

A vadmacska Európában sokfelé veszélyeztetett faj. Habár a vadmacska törvényesen védettnek számít, a vadászok még mindig kilövik őket, ha összetévesztik a házimacskákkal.
A magyarországi állománycsökkenés elsődleges okai az élőhelyek feldarabolódása és a házi macskával történő kereszteződése. Nem tudni, hogy a kereszteződés következtében milyen mértékben alakult át a vad populáció, és habár egyesek szerint „tisztavérű” vadmacskák már egyáltalán nincsenek, a vélemények még mindig eltérőek.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink