2009. A gorilla éve!

2009-04-01

2009 a gorilla éve! Ezzel a címmel hirdet figyelemfelkeltő természetvédelmi kampányt az ENSZ több szervezete, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége is. A kampányhoz kapcsolódó, a gorillák világát bemutató fotókiállítás mától látogatható az Állatkertben.

 

2008 a béka esztendeje volt a világ természetvédelmében, 2009 pedig a gorilla éve. A természetvédelmi célú figyelemfelkeltő, szemléletformáló kampányt több neves szervezet hirdette meg, köztük az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Vándorló és Vadon Élő Állatfajok Védelméről Szóló Egyezmény Szervezete (CMS), a Emberszabásúak Túléléséért Partnerségi Program (GRASP) és az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA). Az utóbbi szervezet részvétele különösen fontos, hiszen az állatkertek világszerte több száz millió látogatót fogadnak, így ezeken az intézményeken keresztül rendkívül sok ember figyelme hívható fel a gorillák fennmaradását fenyegető veszélyekre.

A kampány keretében száznál több állatkert egyesíti erejét a gorillák védelme érdekében. Az év során a világ legjelentősebb, vezető állatkertjei öt kontinens 29 országában hívják fel a figyelmet a gorillák védelmének fontosságára, és segítséget nyújtanak abban is, hogy közvetve vagy közvetlenül anyagi és szakmai forrásokat nyissanak meg gorillák szabad természetben folyó védelméhez.

A „Gorilla éve” kampányban a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz. Az Emberszabású Majmok Házában a mai naptól láthatók azok az információs felületek, amelyek a program részeként a gorillák természetvédelmi helyzetével, illetve a védelmükkel kapcsolatos tudnivalókkal ismertetik meg a nagyközönséget.

Ugyancsak a kampányhoz kapcsolódik az a fotókiállítás, amelyet április elsejétől május 30-ig láthatnak a látogatók az állatkerti Barlangteremben. Az itt kiállított 32 felvétel a gorillák világába enged bepillantást a látogatók számára. A fotókat részben az Állatkert munkatársai, Bagosi Zoltán és Vidákovits István készítették, részben pedig olyan magyar és magyar származású, de külföldön élő természetfotósok – Buzás Balázs, Michael Seres és Zoltan Takacs – , akik hosszú évek óta érdeklődnek az emberszabású majmok iránt. A kiállítás naponta 11-től 15 óráig látogatható.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1989 óta élnek gorillák. A kifejlett tenyészpár, Liesel és Golo frigyéből született három kölyök közül a két legidősebb, Dango és Gorka már más állatkertek lakója. Ebobo, a legifjabb azonban jelenleg is Budapesten látható. Hármukon kívül még két fiatal, az elmúlt években érkezett nőstény, Iringa és N’Yaounda alkotja az ötfős csapatot.

Kérjük, örökbefogadással is támogassák gorilláinkat!

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink