Theo

Mishmi takin

• Faj: Mishmi takin
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2015. 02. 02.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2018. 11. 23

Örökbefogadom!

Mishmi takin
latin név: Budorcas taxicolor taxicolor

A mishmi takin a takinok egyik alfaja. Az általában barnás-sárgásbarnás színű, patás takinok rendszertanilag a kecskefélékhez állnak közelebb, megjelenésük inkább egy kistermetű szarvasmarháéra emlékeztet. Fura kinézetük miatt örökgazelláknak is nevezik őket.

Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, a négy alfajnak összesen négyszáz egyede él állatparkokban. A mishmi takin az indiai Arunachal Pradesh államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Kína Jünnan tartományának északnyugati területin őshonos, becsült állományuk mindössze 3500 állat.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. Táplálékuk különféle növényekből áll. A fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el. A hideg ellen vastag bundájuk védi őket, különleges orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt.

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig törzskönyvi programban szaporítja a ritka állatokat.

Elterjedés:

Nevelőszülők listája