Pötyi

Minnesotai törpesertés

 

  • Faj: Minnesotai törpesertés
  • Ivar: Koca
  • Születési dátum: ?

Párja: Turcsi

Örökbefogadom!

 

 

Minnesotai törpesertés

 

A minnesotai törpesertés a sertések több száz fajtájának egyike. Mint ismeretes, a sertés az emberiség egyik legrégebbi háziállata. Vadon élő őse a vaddisznó, amelynek fokozatos háziasítása már több mint 12-13 ezer évvel ezelőtt megtörtént. Bár a háziasítás eredeti színtere a Közel-Kelet lehetett, manapság a házi sertést szerte a világon tenyésztik (kivéve persze ott, ahol vallási okok miatt nem élnek disznóhússal). Az emberi tenyésztő munka nyomán számos fajtája alakult ki, ezek egyike a minnesotai törpesertés.

A törpesertés fajtákat manapság elsősorban nem gazdasági haszonállatként, hanem házikedvencként tartják, bár az orvosi és gyógyszerkutatások kapcsán is nagy a kereslet és az érdeklődés irántuk. 

 

A minnesotai törpesertés kitenyésztésére az 1940-es években került sor. Az USA-beli Minnesota államban működő Hormel Intézetben, amely a Minnesotai Egyetem egyik részlegeként jött létre, egy olyan kistermetű sertésfajtát kívántak létrehozni, amely az intézetben folyó humánegészségügyi, orvosi kutatások során modellállatként szolgál. Ez elsőre sokaknak talán furcsa lehet, de tudnivaló, hogy az ember és a sertés között számos anatómiai és élettani hasonlóság van, olyannyira, hogy ezt még a szervátültetéseknél is hasznosítják. A sertés tehát ideális modellállat az ilyen kutatásokhoz, ám a Hornel Intézet kutatói a jobbára hús- és zsírtermelés céljaira kitenyésztett sertésfajták helyett inkább egy kisebb termetű, de a szóban forgó kutatásokban sokkal jobban használható fajtát szerettek volna. A tudatos tenyésztő munka nyomán végül 1949-re alakult ki a minnesotai törpesertésnek elnevezett fajta, amelyet azonban a kutatások mellett nagyon hamar házikedvencként is tartani kezdtek, leginkább könnyebben kezelhető, „kompakt" méretei miatt.

 

Elterjedés: Szerte a világon

 

Nevelőszülők listája

  • Dosztály Anna
  • Vasszi Anna
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: