Nandu
Rhea americana
Greater rhea
Nandu

 

Dél-Amerika nyílt, füves pusztáin élõ, a struccra emlékeztetõ, de annál kisebb futómadár. Gyorsan és kitartóan fut, eközben meglehetõsen nagy szárnyát használja az irányváltáskor egyensúlyozásra. A tojó egymás után több fészekaljat is rak, ezeket a kakasok költik ki. Több földrészen és országban háziállatként tenyésztik, elsõsorban húsa és tojása miatt. 

A nandunak nincsenek dísztollai, a hímek is hasonlóan szerény megjelenésûek, mint a tojók. 

A faj a kakas jellegzetes kiáltásáról (nan-du) kapta a nevét. 

 

Testméretek:

testhossz: 1,5-1,8 m

Tömeg: 20-35 kg

Táplálkozás: növények

Társas viszonyok: kisebb csoportokban él

Költési idõ: 29-43 nap

Fészekalj: 13-17 tojás

Élettartam: 10-20 év

Veszélyeztetettség: mérsékelten fenyegetett


 

Elterjedés:

 

Nevelőszülők listája

  • JMK Óvoda
  • Vargha György
  • Verebély Erik
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: