Kacsa

Nagy kárókatona (kormorán)

 

  • Faj: Nagy kárókatona (kormorán)
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2011. április 10.

Nászidejükön, főként a hímek, fehér, finom üstököt viselnek, amely azonban hamarosan kihullik.

 

Felhívjuk kedves Örökbefogadóink figyelmét, hogy Kacsával csak az állatbemutatók alkalmával és az Állatkerti Nevelőszülők Napján találkozhatnak.

Kacsát egy átlagos állatkerti séta során nem lehet látni.

Amennyiben mindenképpen szeretnék őt egy állatbemutató során megtekinteni, akkor kérjük, hogy hívjanak minket az alábbi számon

06-1-363-37-01

Örökbefogadom!

 

 

Nagy kárókatona (kormorán)
Phalacrocorax carbo
Kormoran
Great cormoran

 

S madárfaj, folyók, tavak, vizes élőhelyek közelében fordul elő. Rövidtávú vonuló, de néha át is telel. Általában nagyobb kolóniákban fészkel. Fészkét gallyakból rakja, de puhább vízinövényekkel béleli ki. Legfőbb tápláléka a hal, amelyet a víz alá merülve, búvárkodva fog el. Szemlencséjének domborúságát a víz alatt képes megváltoztatni, hogy ott is éles képet lásson.

Sok vízimadár vízlepergető hatású zsiradékkal keni be a tollait. A kárókatonának azonban nincs ilyen „vízálló” tollruhája, mert az nehezítené a merülést. Ezért halászat után meg kell szárítkoznia. Ilyenkor szárnyait kitárva, magát legyezgetve igyekszik minél hamarabb megszárítani tollazatát.

Régen a magyarországi pákászok betanított kárókatonákkal halásztak. Ma már itthon nem látni ilyesmit, de Délkelet-Ázsiában nem számít ritkaságnak. A madár nyakára bőrgyűrűt tesznek, hogy ne tudja a halat elnyelni, és egy zsinór segítségével húzzák vissza a csónakhoz. Sokszor éjszakai, lámpás halászathoz is használnak kormoránokat.

 

Testméretek: testhossz: 0,8-1 m
szárnyfesztáv: 1,3-1,6 m
Tömeg: 1,7-3 kg
Táplálkozás: halak
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 23-26 nap
Fészekalj: 4-5 tojás
Élettartam: 10-16 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Észak-Amerika, Európa, Ázsia

 

Nevelőszülők listája

  • Ráfi Péter
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: