Nimfapapagáj
Nymphicus hollandicus
Nymphensittich
Cockatiel

 

Ausztráliában őshonos, de hobbi- állatként az egész világon népszerű. Magyarországon – a hullámos papagáj után – a legkedveltebb papagájfaj. A természetben főként magvakat, gyümölcsöket, bogyókat fogyaszt. Párban vagy kisebb csoportokban jár, de a száraz időszakban akár több száz madár is összegyűlhet a víz közelében. A párok egész életükben összetartanak.


A nimfapapagájok nem mind egyformák. A tenyésztés következtében több színváltozat is kialakult, amelyek közül a fehér alapszínű „lutino” az egyik legnépszerűbb. A szín alapján kis gyakorlattal a nemek is megkülönböztethetők:
a tojó „fülfoltja” kevésbé élénk színű, bóbitájában viszont több a szürke toll.

A bóbita igen fontos szerepet játszik a kommunikációban. A madár izgalmi állapotban felmereszti a bóbitákat alkotó tollakat, ám ez önmagában még többfajta üzenetet hordozhat. A bóbita helyzetén kívül a test mozdulatai is segítik, hogy a madarak akár szavak nélkül is tájékoztassák egymást kedélyállapotukról.

 

Testméretek: testhossz: 30–32 cm
Tömeg: 70–100 g
Táplálkozás: magvak, gyümölcsök
Társas viszonyok: csoportban él
Költési idő: 18–21 nap
Fészekalj: 4–5 tojás
Élettartam: 15–18 év
Veszélyeztetettség: kevéssé fenyegetett

 

Elterjedés: Ausztália

 

Nevelőszülők listája

  • Szombathelyi Csaba és fiai
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása: