Flamingó futam

2011-03-16

A szezonnyitó sajtótájékoztatóval egy időben került sor a Nagy Flamingósétára, vagyis a 120 madárból álló flamingókolónia átterelésére.

Erre a műveletre azért van szükség, mert a flamingók téli szálláshelye a Pálmaház mögött, azon a helyen található, ahol a nyári hónapokban a Lepkekert működik. Nyári bemutatóhelyük viszont az Elefántházzal szemben helyezkedik el.
Minthogy a két helyszín nincs egymással közvetlen kapcsolatban, a madaraknak a mintegy 500 méternyi távolságot a kert sétaútjain gyalog kell megtenniük.

A kolónia áttereléséhez mintegy negyven emberre, valamint több méternyi kifeszített árnyékoló hálóra (nejlonszálas Raschel-háló) volt szükség, hogy a sétautakon közlekedő madarak a megfelelő irányba haladjanak. A madarak egyik szárnyának evezőtollait vissza vágták az állatkert orvosai, így a flamingók az Állatkert főutvonalán futottak végig.

A flamingók átterelése a közeledő tavasz biztos jele. A rózsás színű madarak egészen késő őszig ezen a külső férőhelyen maradnak.

Megosztom