Elutaztak a leopárdkölykök

2009-12-02

Jászberénybe utazott Csenge és Csiú. A két ifjú perzsa leopárd 2008-ban látta meg a napvilágot Budapesten, így most jött el az ideje annak, hogy az anyaállattól különválasztva megkezdjék önálló életüket. Az állatokat természetesen el kellett bódítani ahhoz, hogy biztonságosan be lehessen ládázni őket.

Jászberénybe költöztek az Állatkert tavaly született ifjú leopárdjai. A két állat, Csenge és Csiú november 19-én csütörtökön került át a jászsági állatkertbe. Az állatok szállítása természetesen csak úgy volt lehetséges, ha állatorvosaink előzőleg altatópuskával elbódítják őket. A bódult párducokat utazás előtt még egyszer alaposan megvizsgálták, és ellenőrizték a bőrük alá ültetett azonosító chipeket is. Ezután kerültek be a ládába, amelyben a Jászberényig tartó utat megtették.

Állatkertünkben 2004 óta élnek perzsa leopárdok, és az elmúlt években több alkalommal is szaporodtak. A cseh származású nőstény, Cezi, és a Franciaországból érkezett, Nadir nevű hím frigyéből született első alomban mindössze egy kölyök volt: őt Asszírnak nevezték el a gondozót. A második alomban napvilágot látott kölykök pedig a Bella, Bara és Bahar nevet kapták. Könnyű kitalálni, hogy Csiú és Csenge a harmadik alomból származnak, hiszen az egyes almokban megszülető kölyköket az ábácé sorrendjének megfelelően nevezzük el. A legközelebbi kicsiknek D-betűs nevet kell majd keresni.

A perzsa leopárdok állatkerti szaporítása különösen fontos, hiszen a természetben ma már igen ritka nagymacskáról van szó. Mivel ezt a szaporító munkát az egyes állatkertek között európai szintű tenyészprogram hangolja össze, a kicsik nem kerülhetnek akárhová. Új otthonként leginkább az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tagságába tartozó állatkertek jöhetnek szóba: márpedig a két ifjú leopárdot fogadó Jászberényi Állat- és Növénykert (Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged és Veszprém után) épp a közelmúltban lett a szervezet teljes jogú tagja, amelyhez e helyen is őszintén gratulálunk!

Képriport a galériában!

Fotók:Bagosi Zoltán