Bendegúz, a sztárjelölt

2020-07-13

Már látható Auróra mellett a kifutóban Bendegúz, az újonnan érkezett vörös macskamedve fiú. Minthogy a kispandák mindig is a legnépszerűbb állatok közé tartoztak az állatkertben, vélhetően Bendegúznak is sok örökbe fogadója lesz.

 

A virtuális szülői értekezletre készült video-beszámolónkban (https://www.youtube.com/watch?v=DZVdU4OpkFQ Auróra, az egyik leggyakrabban örökbe fogadott állatunk gondozója (6:08-tól)  arról beszélt, hogy  ”amint megvan a megfelelő jelölt, érkezni fog a panda nőstényünk mellé egy új fiú”. Szerencsére hamar bekövetkezett a várva várt esemény: már látható a kifutóban Bendegúz. A fiatal hím egy német állatkertből érkezett és kb fél év múlva válik ivaréretté. Addigra vélhetően megszokják egymás társaságát, összebarátkoznak, sőt a remények szerint „szerelembe is esnek” egymással.

A kis pandák (Ailurus fulgens) Ázsiában, a Himalája mérsékelt éghajlatú erdeiben őshonosak. Vadonbeli állományuk fogyatkozóban van, épp ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) is a „sebezhető" kategóriába sorolja a fajt fenyegetettségének mértéke alapján. Állatkertünkben 1990 óta tartjuk őket, és az elmúlt három évtized során több alkalommal szaporítani is sikerült őket. Reméljük, hogy erre a jövőben is lehetőség lesz, és ebből a szempontból bíztató, hogy Auróra – ha fiatalnak már nem is mondható – korábban már felnevelt egy kölyköt.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink