2010 is az Európai Ragadozók Éve!

2010-01-14

Az európai ragadozókat fenyegető veszélyek miatt a világ vezető természetvédelmi szakemberei útnak indították az „Éljünk együtt” elnevezésű programot. Így a 2009-es esztendő után a 2010-es év is az „Európai ragadozók éve” lesz a világ természetvédelmében.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) 2008/2009-es természetvédelmi kampánya az európai ragadozókról szólt. Így lesz ez a 2010-es esztendőben is.

A ragadozók - melyeket az ember sokáig üldözött - egyre nagyobb érdeklődésnek örvendenek. Néhányuk elképesztő visszatérést produkált – megszenvedve a reneszánszuk okozta konfliktusokat - míg mások még mindig a kihalás szélén állnak.

A ragadozók képesek alkalmazkodni az emberek lakta vidékekhez is. Alkalmanként azonban kárt okoznak az emberek által használt területeken, ezért is szenvednek a közvetlen és közvetett üldözéstől.

Szeretjük azt, amit ismerünk, de féljük az ismeretlent. Főleg Európa nagy ragadozói küzdenek negatív előítélettel. Ugyanakkor a tápláléklánc legfelső fokán állva, ők az elsők, akiket befolyásol a zsákmányállatok helyzete, az élőhelyek megszűnése, a környezetszennyezés és a természet túlzott igénybevétele.

Az európai ragadozók életére és sorsára való figyelemfelhívás az első lépés a védelmük érdekében.

Az emberek és ragadozók közötti fenntartható együttélés feltétele a szándék, hogy hagyjuk őket a szomszédságunkban élni.

A kampány idei zászlóshajói az olyan ragadozók, melyek nem kizárólag húsevők, de táplálékuk nagyobb részét a hús teszi ki.

A "fantasztikus négyes" tagjai:

1. Közönséges barnadelfin (Phocoena phocoena)
2. Parlagi sas (Aquila heliaca)
3. Barátkeselyű (Aegypius monachus)
4. Dögkeselyű (Neophron percnopterus)