2009-Az Európai Ragadozók Éve - December a barnamedve hónapja!

2010-01-01

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2009-es kampányának középpontjában Európa ragadozói állnak. A „piszkos 12” fantázianéven futó kampányhoz a Budapesti Állatkert is csatlakozott. A programban kiemelt 12 faj közül most a barnamedvét mutatjuk be.

 

A barnamedve (Ursus arctos) a medvefélék (Ursidae) családjának legsikeresebb faja, az egyik legnagyobb termetű szárazföldi ragadozó.

Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az USA és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. Mexikóból és az Atlasz-hegység vidékéről (ahol két különálló alfaja élt) mára kihalt.

Hazánkban ritka vendégnek számít. Az ide tévedő példányok a Kárpátokból érkeznek. Az utóbbi 20 évben 8 alkalommal észleltek hazánkban medvét. Legutoljára 2008. augusztusában a Bükki Nemzeti Park területén láttak egy viszonylag fiatal, száz-százhúsz kilogrammos medvét.

A barna medve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, vagy éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat, mint például az egereket, mormotákat. Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek az ízeltlábúak, így például a molyok lárvái, a mézet pedig közmondásosan kedveli. A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik. Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A medvék általában magányosan élnek. Csak a nőstények alkotnak 2-3 fős családot kölykeikkel. A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért, és a nyertes 1–3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt. A párzás májusban-júniusban történik. A nőstény 7-8 hónapig vemhes. Tél közepén, januárban-februárban ad életet egy, két vagy három bocsnak. A kezdetben mindössze 340–680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat.
A fiatalok 4–6 évesen válnak ivaréretté, de 10–11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 30 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.
A medvék igazi csúcsragadozók, természetes ellenségük gyakorlatilag nincsen.

A kárpáti populációt 7500 példányra teszik a kutatók. A barnamedve Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.


 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink